Annons
Nyheter

Jordgubbssäsongen inte över trots kylan

Den kalla försommaren har lett till brist på jordgubbar och höga priser på de eftertraktade bären. Men säsongen för svenska jordgubbar är långt ifrån över - nya skördar är att vänta, tack vare nya sorter och odlingsmetoder som förlänger den fram till hösten.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

Konsumenterna som vill ha svenskodlade jordgubbar ska inte ge upp hoppet, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare på Bärfrämjandet. Att det just nu inte finns bär i den omfattning vi är vana vid, innebär inte att säsongen är slut.

””
””

Situationen är i stort sett liknande över hela landet. Även i södra Sverige har det på många håll nattetid varit flera minusgrader, med resultat att blomningen försvann. Också det myckna regnandet har slagit sönder jordgubbsskördar på friland. Jordgubbar odlade i växthus, tunnlar eller andra liknande arrangemang, har klarat sig. I fjol var situationen den motsatta - värmebölja före midsommar gav mer jordgubbar än marknaden kunde svälja.

Annons

Med en efterfrågan som är större än tillgången är också priserna höga. Även importerade jordgubbar är relativt dyra just nu.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons