Annons
Nyheter

Julen stressar kvinnor mest

Julklappar, julgran, julmat, lussefirande och terminsavslutningar. December är årets i särklass stressigaste månad, enligt en ny studie från Novus. Ojämlikheten i hemmen märks tydligt - kvinnors julstress är betydligt större än mäns. Pappa framför tv:n och mamma i köket.(TT)
Publicerad 3 december 2017

Pappa framför tv:n och mamma i köket. En nidbild kanske, men tänk efter: Vem bakar, kokar, steker och griljerar när du själv firar jul? Vem kom ihåg att skicka julkort till gammelmoster och vem köpte nya lussekläder till barnen?

En av fem känner sig stressade inför julen och skillnaden mellan män och kvinnor är stor. Medan 14 procent av de tillfrågade männen uppger att de känner en generell stress inför julen är motsvarande siffra för kvinnor hela 27 procent.

””
Annons

Julstöket stressar

Siffrorna kommer från en ny studie som Skandia har genomfört med hjälp av Novus. 1 000 personer har svarat i undersökningen och 19 procent uppger att det är julstöket med förberedelser av julklappar, städning, pynt och julmat som stressar dem mest. 12 procent av de tillfrågade är oroliga över att pengarna inte ska räcka till allt som förväntas under julen.

Men det finns sätt att minska julstressen.

””

Fördelningen av hushållarbetet under julen kan ses som en jämställdhetsfråga, men julstressen visar också på ett annat samhällsproblem.

Farligt för hälsan

"Jag känner mig orolig för min hälsa på grund av stress" är en av frågorna i undersökningen. 14 procent av männen svarar ja. Andelen kvinnor är 28 procent.

””

Stress kan ge upphov till allvarlig ohälsa. Siffror från Försäkringskassan visar att 46 procent av alla pågående sjukskrivningar beror på psykisk ohälsa. Hälften av de kvinnor som var sjukskrivna vid halvårsskiftet 2017 var inte på jobbet på grund av en psykiatrisk diagnos och kvinnor är i långt större utsträckning än män mottagare av sjukpenning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons