Annons
Nyheter

Forskare: Kostforskning är komplicerat

Kaffedrickare lever längre. Det är det senaste i raden av rön om vilken kost som är bäst. Forskaren Emily Sonestedt har tagit fram riktlinjer för att göra det lättare att tolka forskning om kost. Äta fettsnålt. Äta bara fett. Äta glutenfritt. Äta fem dagar i veckan och fasta två.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Äta fettsnålt. Äta bara fett. Äta glutenfritt. Äta fem dagar i veckan och fasta två. Studierna om vilken kost som rekommenderas är många och pekar åt olika håll. Ibland är det till och med svårt för forskare att veta vilken studie som är trovärdig och vilken som inte är det.

””

Behövs flera studier

Annons

Studier om mat görs bland annat med experiment. Då får några personer under en begränsad tid äta det som testas för att man ska se vilken effekt det har. Fördelen är att det visar vilken effekt just det livsmedlet har, men det visar inte effekten på lång sikt.

Ett annat tillvägagångssätt är att låta personer svara på frågor om kosten, för att sedan jämföra svaren med personernas fysiska hälsa. Det ger ett längre perspektiv, men då är det svårt att isolera kosten från andra hälsofaktorer.

””

Två nya studier gjorda i USA respektive Europa visar att kaffedrickande påverkar livslängden, rapporterar The Times.

””

Enligt den europeiska studien, som omfattar drygt 520 000 personer i tio europeiska länder, har stordrickare av kaffe mellan sju och tolv procent lägre risk att dö i förtid jämfört med dem som inte dricker något kaffe alls.

Små skillnader i procent

Resultaten visar också att kaffeälskare löper mindre risk för att drabbas av stroke och hjärt- och magrelaterade sjukdomar. Det spelar ingen roll om man dricker koffeinfritt kaffe, vilket tyder på att hälsoeffekterna inte är kopplade till koffeinet.

Den amerikanska studien, som omfattar 185 000 personer, visar att de som dricker fler än fyra koppar kaffe per dag har 18 procent lägre risk att dö i förtid jämfört med icke-drickare, och de som dricker en kopp om dagen har tolv procent lägre risk.

Studierna är publicerade i Annals of Internal Medicine. Emily Sonestedt säger att det talar för att studierna är trovärdiga eftersom det inte rör sig om stora procentuella skillnader.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons