Annons
Nyheter

Kalmar län bäst på sexhälsa för unga

Kalmar län är bäst i landet när de gäller sexuell hälsa för unga. De har många ungdomsmottagningar per invånare, flest tidiga och medicinska aborter i landet och få anmälda sexualbrott.
Gotland intar jumboplatsen.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010

Det visar RFSU:s genomgång av länen och den sexuella hälsan. På Gotland finns bara en ungdomsmottagning och de låter unga betala en stor del av kostnaden för p-piller.

Kartläggningen visar också att det är stora skillnader mellan landstingen.

Annons

– Det borde finnas ett tydligare ansvar på nationell nivå och vi tycker att man borde ha en sexualpolitisk minister, säger RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Landstingen i Västernorrland, Västerbotten, Jämtland och Östergötland låter exempelvis lesbiska par betala extra när de vill skaffa barn. Varje insemination kostar upp till 10 000 kronor, heterosexuella betalar bara patientavgiften.

– Jag tycker att det är diskriminering, säger Regnér.

P-piller är gratis i Blekinge och Skåne till och med 19 respektive 20 års ålder. I Västerbotten kostar en årsförbrukning 280-400 kronor och subventioneras inte alls.

Sörmland hade flest våldtäktsanmälningar per invånare under 2009 med 124 anmälningar per 100 000 invånare. Rikssnittet är 64.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons