Annons
Nyheter

Kamel vittnar om turkisk storhetstid

Ett komplett skelett av en kamel har sett dagens ljus i Österrike. Skelettet kommer från en tid då turkarna var en hårsmån från att förändra Europas historia för alltid. Skelettet hittades i staden Tulln i nordöstra Österrike i vad som en gång varit en avskrädeshög i källaren till ett hus.(TT)
Publicerad 2 april 2015

Skelettet hittades i staden Tulln i nordöstra Österrike i vad som en gång varit en avskrädeshög i källaren till ett hus.

Djuret levde troligen i slutet på 1600-talet, då Osmanska riket försökte inta huvudstaden Wien. Belägringen inleddes 1683 och kunde brytas först efter att en tysk-polsk armé kommit till österrikarnas undsättning.

Annons

Det efterföljande slaget brukar beskrivas som en historisk vändpunkt, eftersom det satte stopp för det osmanska rikets expansion i Centraleuropa.

Dna-analyser av skelettet visar att djuret var en hybrid mellan en dromedar och en tvåpucklig kamel.

””

Intressant nog hittades skelettet inne i staden Tulln som omringades, men aldrig intogs av fienden. Forskarna tror därför att kamelen antingen kom till staden efter byteshandel eller att den blev kvar när resterna av den osmanska armén flydde.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons