Annons
Nyheter

Karolinska sjukhuset granskar kirurg

Karolinska universitetssjukhuset ska granska den kritiserade KI-kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på sjukhuset, uppger sjukhuset för TT. Utredningen ska ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Utredningen ska ledas av sjukhusets chefläkare, professor Nina Nelson Follin. Förutom sjukhusets egna experter kommer även oberoende, externa experter att ingå i utredningen.

Nina Nelson Follin har varit chefläkare på sjukhuset i knappt ett år, enligt sjukhuset. Hon var alltså inte anställd när de aktuella operationerna utfördes.

Annons

Hos patienterna

TT: Varför tillsätter ni inte en helt oberoende utredning? Din lojalitet får väl ändå antas ligga hos sjukhuset, din nyanställning till trots.

””

TT: Varför utreder ni just nu, borde inte det ha skett långt tidigare?

””

Utredningens syfte, skriver sjukhuset, är att "klarlägga omständigheterna" då tre patienter fick syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar inopererade. Två av patienterna dog och den tredje vårdas numera i USA i väntan på att få en transplanterad luftstrupe.

Var motiverade

Karolinska universitetssjukhuset har tidigare, vid flera tillfällen, hävdat att operationerna var motiverade. Enligt sjukhuset var de tre patienterna så sjuka att det inte fanns något alternativ.

TT: Det saknades etiskt tillstånd för dessa operationer, ändå utfördes de. Hur ser du på det?

””

TT: Har operationerna anmälts enligt lex Maria?

””

TT: Tänker ni vända på alla stenar, hur obekväma de än är?

””

TT: Hur säkert är det att låta sig opereras på Karolinska universitetssjukhuset?

””
Annons

Karolinska institutet har tidigare sagt att det också ska granska Paolo Macchiarinis förehavanden. Paolo Macchiarini misstänktes tidigare för forskningsfusk, men friades av institutets rektor, trots att den oberoende granskaren professor Bengt Gerdin ansåg att det fanns fog för misstankarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons