Annons
Nyheter
Kartläggning visar matens miljöpåverkan
Den största miljöpåverkan från livsmedel sker i primärproduktionen ute på gårdarna. Det visar en global kartläggning över hur världens matproduktion påverkar vår miljö, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.(TT)
Publicerad 1 juni 2018
Den största miljöpåverkan från livsmedel sker i primärproduktionen ute på gårdarna. Det visar en global kartläggning över hur världens matproduktion påverkar vår miljö, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.
Kartläggningen, som baseras på en sammanställning av en stor mängd tidigare forskning, omfattar över 38 000 lantbruk i mer än 123 länder.
Annons
Forskarna från England och Schweiz har inte bara studerat koldioxidutsläpp utan också mark- och vattenanvändning, försurning, övergödning och livsmedlens produktionskedja i stort.
Resultatet visar att det är svårt att välja ett miljömässigt bra matval då en och samma produkt kan ha väldigt olika miljöpåverkan beroende på hur produkten framställs - undantaget är dock kött.
””
TT
Annons
Annons
Annons
Annons