Annons
Nyheter

Kartläggning visar matens miljöpåverkan

Den största miljöpåverkan från livsmedel sker i primärproduktionen ute på gårdarna. Det visar en global kartläggning över hur världens matproduktion påverkar vår miljö, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.(TT)
Publicerad 1 juni 2018

Den största miljöpåverkan från livsmedel sker i primärproduktionen ute på gårdarna. Det visar en global kartläggning över hur världens matproduktion påverkar vår miljö, rapporterar SR:s Vetenskapsradion.

Kartläggningen, som baseras på en sammanställning av en stor mängd tidigare forskning, omfattar över 38 000 lantbruk i mer än 123 länder.

Annons

Forskarna från England och Schweiz har inte bara studerat koldioxidutsläpp utan också mark- och vattenanvändning, försurning, övergödning och livsmedlens produktionskedja i stort.

Resultatet visar att det är svårt att välja ett miljömässigt bra matval då en och samma produkt kan ha väldigt olika miljöpåverkan beroende på hur produkten framställs - undantaget är dock kött.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons