Annons
Nyheter

Klart med ny spansk vänsterallians

Två spanska vänsterpartier bildar en valallians inför nyvalet den 26 juni. Syftet är att blir större än socialistpartiet PSOE och rucka på det politiska dödläget.(TT)
Publicerad 12 maj 2016

Under veckan har Podemos och IU genomfört medlemsomröstningar som med överväldigande majoriteter resulterat i ett ja till en valallians, enligt spanska medier. Därmed ligger förslag klara på hur platserna ska fördelas på kandidatlistorna.

Nykomlingen Podemos, med rötter i en alternativ gräsrotsrörelse, blev tredje största parti i valet den 20 december, som slutade med att inget parti kunde bilda regering vare sig på egen hand eller i koalition. Podemos fick över fem miljoner röster vilket gav 69 mandat av kongressens 350.

Annons

Den förenade vänstern IU, som hyser kommunister, republikaner, gröna och feminister, samlade över 900 000 röster, som bara resulterade i två mandat på grund av valsystemet. Tack vare överenskommelsen med Podemos hoppas IU kunna nå 8-13 mandat i nyvalet.

Ökad press

Utifrån opinionsmätningarna ligger det klart inom räckhåll för Podemos-IU att bli större än PSOE som i årtionden varit den största och främsta vänsterrösten.

Om PSOE väljer att på något sätt bilda en pakt med den nya vänsteralliansen, skulle sannolikt nuvarande högerregering bytas ut.

Premiärminister Mariano Rajoy å sin sida hoppas på att kunna bilda en storkoalition mellan hans PP och PSOE - två historiska ärkefiender. PSOE-ledaren Pedro Sánchez har hittills kategoriskt avvisat den tanken.

Nytt läge

Vad alliansen mellan Podemos och IU ska kallas blir känt på fredagen då tiden går ut för att anmäla en koalition till valkommissionen.

Det är första gången i demokratin efter Francos diktatur som Spanien går till nyval. Parlamentsvalet i december innebar slutet på den mångåriga tvåpartidominansen av PP och PSOE.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons