Annons
Nyheter

Klockor visar fel tid efter energibråk

Många klockor i Europa har visat fel tid den senaste tiden. Orsaken är ett bråk mellan Serbien och Kosovo om det gemensamma elnätet i de båda länderna. Bråket handlar om hur elförsörjningen ska skötas rent tekniskt och kompliceras av att Serbien inte erkänner Kosovo.(TT)
Publicerad 10 mars 2018

Många klockor i Europa har visat fel tid den senaste tiden. Orsaken är ett bråk mellan Serbien och Kosovo om det gemensamma elnätet i de båda länderna.

Bråket handlar om hur elförsörjningen ska skötas rent tekniskt och kompliceras av att Serbien inte erkänner Kosovo.

Annons

Problemet är att de båda ländernas elnät är sammankopplat med övriga Europas kraftnät, som är synkroniserat tidsmässigt. Sedan mitten av januari har en stor mängd el gått förlorad på grund av dispyten. Som ett resultat har elektriska klockor över hela Europa tappat tid.

Det handlar om alla klockor som använder frekvensen i det europeiska kraftnätet, exempelvis väckarklockor och klockor i ugnar och mikrovågsugnar. De går nu sex minuter efter.

Enligt den europeiska organisationen för eldistribution, Entso-e, har läget förbättrats de senaste dagarna sedan Kosovo vidtagit åtgärder för att minska förlusterna. Men risken är att problemet återuppstår om inte de båda länderna kan lösa dispyten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons