Annons
Nyheter

Familjen samlar till assistans själva

Eija Winblad von Walter, 2,5 år har en omfattande hjärnskada och behöver konstant tillsyn. Eftersom sondmatning räknas som egenvård har hon nekats assistans på dagtid. Tvååriga Eija Winblad von Walter har en komplex hjärnskada. Hon reagerar på omgivningen, skrattar och tittar sig omkring.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Tvååriga Eija Winblad von Walter har en komplex hjärnskada. Hon reagerar på omgivningen, skrattar och tittar sig omkring. Men hon har inte utvecklat grundläggande förmågor som att hålla huvudet upprätt, ventilera sina lungor, ha balansreaktioner och muskelstyrka.

””

När familjen ansökte om assistans dagtid från Försäkringskassan och Danderyds kommun där de bor fick de avslag. Delvis på grund av att Eija sondmatades då, vilket räknas som egenvård.

Annons

Risk för lunginflammation

En kartläggning som Socialstyrelsen har gjort på uppdrag av regeringen visar att det är lite hipp som happ med kommunernas stöd till egenvård.

95 procent av kommunerna erbjuder egenvård som rör läkemedel. Nio av tio erbjuder stöd vid rehabilitering, medan bara 86 procent erbjuder stöd vid mer avancerade åtgärder, som sondmatning, stomivård eller respirator i hemmet.

Eija sondmatas inte längre för hon har blivit starkare tack vare att hon har aktiverats. Hon matas med sked och det räknas som ett grundläggande behov vilket gör att Mattias Isaksson har förhoppningar att få assistans beviljad.

Men processen tar tid och just nu är läget akut för familjen för varken mamma eller pappa kan lyfta Eija på grund av sjukskrivningar. Mattias Isakssons axel är utsliten efter att ha lyft dottern.

””

Faller mellan stolarna

Behovet av stöd från kommunerna vid egenvård ökat efter att Försäkringskassan tolkat två domar från Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) och begränsat möjligheterna till stöd vid egenvård med hjälp av personlig assistans.

Nu håller Högsta förvaltningsdomstolen på att granska lagen för att avgöra om egenvårdsinsatser kan ingå i de grundläggande behoven eller inte.

””

För att Eija Winblad von Walter ska få hjälp medan familjen väntar på att ansökan om assistans omprövas har familjen gjort en privat insamling och fått ihop pengar för att kunna anställa en assistent under tre månader.

Mattias Isaksson säger att deras familj är ett tydligt exempel på att systemet inte fungerar och att barn som behöver hjälp faller mellan stolarna.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons