Annons
Nyheter

KU levererar ministerdomar

Regeringen och flera ministrar väntas få tillrättavisningar när riksdagens KU levererar sin dom över regeringens arbete. Men KU duckar i frågan om regeringen omedelbart ska tvingas lyda en uppmaning från riksdagen.(TT)
Publicerad 1 juni 2015

Enligt uppgift till TT är konstitutionsutskottet enigt i de flesta frågor av vikt, över blockgränserna. Därför kan den kritik som utdelas när betänkandet blir offentligt svida lite extra.

Bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) riskerar kritiska synpunkter angående beslutet att utse en samordnare som ska undersöka möjligheterna att flytta flyget från Bromma flygplats och bygga bostäder där. När regeringen tog beslut om samordnaren hade riksdagen just tagit ett så kallat negativt tillkännagivande med koppling till Bromma. Riksdagen krävde att regeringen inte skulle tillsätta någon förhandlingsperson för avveckling av flygplatser.

Annons

Sätter inte ner fot

Normalt bör regeringens följa tillkännagivanden från riksdagen, men oftast handlar uppmaningar om att göra något, inte att riksdagen vill stoppa regeringen från att göra något. Men KU sätter inte ner foten nu i frågan om regeringen ska tvingas följa negativa tillkännagivanden mer strikt än vanliga uppmaningar.

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) och statsminister Stefan Löfvens regering väntas få tung kritik för hanteringen av propositionen om att ta bort det tvingande vårdvalet i primärvården.

Utrikesminister Margot Wallström (S) och statsministern anses ha ett "särskilt", respektive "övergripande ansvar" för att regeringen gick väl fort fram med beslutet om att erkänna Palestina, ett beslut som blev en världsnyhet. Utrikesnämnden informerades före det formella beslutet, men det hela kunde framstå som om den i praktiken sidsteppades.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) kan "inte undgå kritik" för pausandet av det stora motorvägsbygget Förbifart Stockholm.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons