Annons
Nyheter

Kustpilens anställda tas ut i strejk

Tågkonflikten har gått in på sin tredje vecka utan att parterna, servicefacket Seko och arbetsgivarorganisationen Almega, kommit varandra närmare. Natten till tisdagen utökas strejken från de ombordanställda på Öresundstågen och Snälltåget till Kustpilen i Östergötland. Därefter hotar konflikten att på midsommarafton stoppa all pendeltågstrafik i Stockholm samt Krösatågen i Småland.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2014

Samtidigt har sex LO-förbund, uppmanade av Seko, varslat om sympatiåtgärder i form av lokala arbetsblockader. Och fler är att vänta.

Enligt Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap på högskolan i Skövde, kan sympatiåtgärderna komma att både förlänga och fördjupa tågkonflikten.

- Ju fler andra förbund som tar till stridsåtgärder, desto svårare blir det för Seko att mildra sina krav. Ju mer krav förbundet släpper, desto större är risken för att stämplas som svikare, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons