Annons
Nyheter

Långt kvar till möte Trump-Kim - oavsett var

Sverige har unika kontakter i det slutna Nordkorea och skulle säkert ställa upp som mötesplats för USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Men det är lång, lång väg kvar till ett sådant möte, säger en expert till TT.(TT)
Publicerad 10 mars 2018
””

Orsaker till att Sverige finns på listan över tänkbara platser är, enligt amerikanska ABC News, Sveriges neutralitet och långvariga agerande som så kallad skyddsmakt för USA:s intressen i Nordkorea. Det har skapat goda kontakter i det slutna landet.

Trumps och statsminister Stefan Löfvens (S) möte i förra veckan är också grund för spekulationerna.

Annons

"Dugliga diplomater"

Swanström understryker att Sverige alltid försöker bidra till internationell fred och säkerhet via FN och andra organ.

Han pekar också på Sveriges långa diplomatiska närvaro i Nordkoreas huvudstad Pyongyang, vilket talar för att Sverige kan spela en konstruktiv roll.

””

Swanström tror nu att det är relativt troligt att Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffas i april och att det "finns på kartan" att Kim och Trump skulle träffas.

Långt kvar

Men samtidigt har USA tidigare krävt att Nordkorea avvecklar sitt kärnvapenprogram innan några samtal kan ta vid - medan Nordkorea å sin sida har klargjort att landet vägrar delta i villkorade samtal.

Swanström påminner också om att det kan vara klokt att fundera över vad Nordkorea kan tänkas vilja få ut av processen i form av exempelvis slopade sanktioner och hur USA skulle ställa sig till det.

Han varnar därför för att i det här skedet tro för mycket på att ett möte mellan Trump och Kim verkligen kan bli av.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons