Annons
Nyheter

Lärarbrist ett europeiskt problem

Det är inte bara Sverige utan en rad europeiska länder som har, eller kommer att få, lärarbrist. Nästan fyra av tio av de europeiska grundskoleärarna kommer att gå i pension inom 15 år.(TT)
Publicerad 3 juli 2015
Det är inte bara Sverige utan en rad europeiska länder som har, eller kommer att få, lärarbrist. Nästan fyra av tio av de europeiska grundskoleärarna kommer att gå i pension inom 15 år. Detta i kombination med att läraryrket i många länder inte upplevs

Detta i kombination med att läraryrket i många länder inte upplevs som attraktivt skapar problem, enligt en rapport från det europeiska nätverket Eurydike.

””

Den åldrande lärarkåren är särskilt märkbar i bland annat Italien och Tyskland, där 63 respektive 50 procent av lärarna är äldre än 50 år. I Sverige är motsvarande andel 40 procent, något sämre än EU-snittet.

Annons

Sverige, Slovakien och Frankrike har störst andel lärare som bedömer att deras yrke inte värdesätts, vilket påverkar rekryteringen till lärarutbildningarna.

Eurydike pekar också på att ett dussin länder har drivit eller driver kampanjer för att locka fler till läraryrket. Dit hör bland andra Sverige, Norge, Danmark och baltländerna.

I Eurydike ingår EU-länderna samt Norge, Island, Schweiz, Liechtenstein, Montenegro, Serbien, Makedonien och Turkiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons