Annons
Nyheter

Fler lärarkategorier ska legitimeras

Kravet på yrkeslegitimation ska utökas och omfatta även fritidspedagoger, modersmålslärare och yrkeslärare. Regeringen vill nu se en tidsplan för utökningen. Så gott som alla typer av lärare omfattas redan av legitimationskravet.(TT)
Publicerad 10 maj 2016

Så gott som alla typer av lärare omfattas redan av legitimationskravet. Men några återstår, och nu signalerar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) och hans ministerkolleger på utbildningsdepartementet Helene Hellmark Knutsson (S) och Aida Hadzialic (S) att även dessa ska inkluderas i behörighetssystemet och att en tidsplan ska tas fram.

Tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting, lärar- och rektorsfacken samt Idéburna skolors riksförbund för ministrarna fram ytterligare fyra förslag med syfte att stärka läraryrket: Tydligare och bättre förutsättningar för förstalärare respektive rektorer, minskad administration och bättre introduktion för nya lärare.

Annons

Minskad administration innebär bland annat att andra yrkeskategorier ska kunna anställas i skolorna som avlastning för lärarna. Regeringen förbereder nu ett sådant förslag.

En utredare ska arbeta med fem förbättringsområden för lärare, skriver parterna i Nationell samling för läraryrket på DN Debatt.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons