Annons
Nyheter

Lättare att få föräldrapenning vid inskolning

Regeringen vill göra det lättare för föräldrar att få föräldrapenning under barnets inskolning i förskolan. Dessutom vill de ge partnern rätt till föräldrapenning för att följa med till mödravården från och med 60:e dagen innan beräknad förlossning.(TT)
Publicerad 8 juni 2018

Regeringen vill göra det lättare för föräldrar att få föräldrapenning under barnets inskolning i förskolan. Dessutom vill de ge partnern rätt till föräldrapenning för att följa med till mödravården från och med 60:e dagen innan beräknad förlossning.

Inskolningen i förskolan sker gradvis, och slutet av perioden innebär ofta att föräldern ska vara tillgänglig och i närheten, men inte aktivt delta i verksamheten. Tidigare har det inte gått att få föräldrapenning för dessa dagar, men det vill regeringen alltså ändra på.

Annons

"Vi gör det enklare för föräldrar att delta vid barnets inskolning. Arbetsmarknaden ser olika ut och vi tycker att även den som inte har flexibla arbetstider ska kunna delta aktivt i en ordentlig inskolning", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Den förälder som inte är gravid ska också få rätt till föräldrapenning för att följa med på kontroller hos mödravården i slutet av havandeskapet. Dessa kontroller är ett bra och viktigt sätt att förbereda sig för föräldraskapet, konstaterar Strandhäll:

"Nu gör vi det lättare för papporna att följa med", säger hon.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2019.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons