Annons
Nyheter

Lättare för BO att anmäla när barn far illa

Det ska bli lättare för Barnombudsmannen (BO) att anmäla till socialnämnden om myndigheten får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Det förslår regeringen som också vill ge BO möjlighet att lämna uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Det ska bli lättare för Barnombudsmannen (BO) att anmäla till socialnämnden om myndigheten får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Det förslår regeringen som också vill ge BO möjlighet att lämna uppgifter till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

BO:s anmälningsskyldighet till socialnämnden är i dag mer begränsad och svåranvänd än för andra myndigheter som arbetar med barn och unga. Nuvarande lagstiftning medger inte heller att BO lämnar uppgifter till IVO.

Annons

"Barnombudsmannens kontakt med barn och unga har ökat genom åren och myndigheten träffar fler och fler barn och ungdomar i utsatta situationer. Samtidigt försvårar nuvarande lagstiftning för myndigheten att anmäla till socialnämnden vilket vi i regeringen nu agerar på", säger barnminister Åsa Regnér (S) i ett pressmeddelande.

Det nya lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons