Annons
Nyheter

Libyen nyckel till migrantkrisen

Migrantkrisen i Medelhavet blir alltmer akut för EU. - Det viktigaste Europa kan göra är att försöka stabilisera Libyen, säger justitieminister Morgan Johansson i en intervju med TT i Almedalen.(TT)
Publicerad 5 juli 2017

Det senaste halvåret har strömmen av migranter över Medelhavet till Italien ökat dramatiskt, även om det är färre än första halvåret förra året.

Hittills i år har 85 000 människor tagit den livsfarliga vägen över havet från särskilt Libyen. Den italienska regeringen kommer att lämna en rapport om läget när EU-ländernas justitie- och migrationsministrar samlas i Tallinn på torsdag.

Annons

Morgan Johansson vill höra hur Italien tänker agera. Regeringen där har tidigare hotat med att stänga sina hamnar för fartyg som plockat upp migranter på Medelhavet om man inte får mer hjälp från övriga EU-länder. Frankrike och Spanien har sagt nej till att öppna sina hamnar.

Tvinga tillbaka?

Att tvinga tillbaka migranterna till Libyen kan inte ske enligt internationella regelverk utan ett samarbete med libyska motparter, enligt Morgan Johansson.

””

Problemet är att tre regeringar gör anspråk på att styra Libyen och att EU satsar på en av dem. Italien har också varit kritiskt till att hjälporganisationer har fartyg utanför Libyens kust, eftersom man menar att det underlättar för människosmugglarna som räknar med att migranterna snabbt blir upplockade från sjöovärdiga båtar.

EU-kommissionen har inför mötet lagt fram en plan som omfattar 460 miljoner kronor för att stödja libyska myndigheter och kustbevakning samt 350 miljoner till Italien.

Ett problem är också hur man ska hantera migranterna som samlas och fastnar i Italien. Spänningarna i EU ökade ytterligare på tisdagen när Österrike meddelade att man var beredd att sätta in pansarfordon för att stoppa migranter vid gränsen mot Italien.

Utan skäl

Morgan Johansson påpekar att migranterna, ofta från Västafrika, sällan har asylskäl.

””

Att migranterna till stor del är ekonomiska flyktingar gör att de heller inte kan bli aktuella för en eventuell omfördelning mellan EU-länderna.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbing har beskrivit läget i Italien som en "tryckkokare". Han påpekar dock att migrantströmmen över centrala Medelhavet hittills inte påverkat Sveriges asylmottagning särskilt mycket.

Annons

För svensk del kan det bli aktuellt att skjuta till mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR:s och den Internationella organisationen för migration (IOM) för att göra situationen drägligare för migranter som strandad i Libyen eller på vägen från Västafrika.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons