Annons
Nyheter

Liten fågel sätter flyttrekord

Den vitkindade skogssångaren tar fågelvägen till värmen, så att säga. På bara tre dagar flyger den 280 mil nonstop över Atlanten, från Kanada till Västindien, utan möjlighet att vila.(TT)
Publicerad 1 april 2015

Forskarna har tvistat länge om den lilla sångfågeln, som häckar i Kanada och norra USA, men övervintrar i trakterna kring Venezuela.

En del har hävdat att fågeln tar landvägen, genom Mellanamerika, till värmen, medan andra har trott sig veta att fågeln korsar Atlanten. Det senare har dock beskrivits som en nästan omöjlig bedrift för en så liten fågel. Den väger ju, trots allt, bara tolv gram.

Annons

För två år sedan fäste amerikanska och kanadensiska forskare en 0,5 gram tung utrustning, en ljuslogg, på 20 fåglars ryggar. Utrustningen registrerar solljuset och därmed fågelns rörelse i nord-sydlig riktning.

Ett år senare lyckades forskarna hitta fem av fåglarna, och det visade sig att de tar sjövägen. De flyger fågelvägen längs en rät linje över Atlanten. På bara två till tre dagar flyger de mellan 2 270 och 2 770 kilometer till Puerto Rico, Kuba eller Stora Antillerna - utan någon möjlighet till vila.

De entusiastiska forskarna beskriver bedriften som ett rekord.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons