Annons
Nyheter

Svalt intresse för betygsförsök

Intresset för att delta i försöksverksamheten med betyg från och med årskurs fyra har mött extremt svalt intresse. Blott tolv skolor i hela landet har ansökt till Skolverket. - Min personliga åsikt är att det här är något man borde glömma från börja till slut, säger oberoende skolexperten Per Kornhall.(TT)
Publicerad 1 juni 2017

Försöksverksamheten med betyg från och med årskurs fyra har varit rejält ifrågasatt under hela resans gång.

Det lär knappast bli mindre nu.

Annons

När ansökningsperioden inleddes var det sagt att högst 100 skolor skulle kunna delta i försöket, men endast tolv anmälde intresse. I slutändan kan det bli ännu färre då Skolverket ska gå igenom och godkänna de skolor som skickat in ansökningar.

Tveksamt upplägg

Om försöket riskerar att bli ett fiasko vill inte Eva Durhán, avdelningschef vid Skolverket, uttala sig om:

””

Per Kornhall, forskare och oberoende skoldebattör, är av en annan åsikt:

””

En kompromiss

I dag får skolelever sitt första betyg i årskurs sex, men Alliansen och regeringen enades i början av förra året om en kompromiss: att införa betyg från och med årskurs fyra på försök, sedan Alliansen gått till val på frågan.

””

TT: Du och regeringen har fått kritik från Liberalernas Jan Björklund för hur förutsättningarna till försöket utformades?

””

Förslaget sågades tidigare av en rad tunga remissinstanser och även i dag framförs kritik. "Jag ställer mig väldigt frågande till vilka slutsatser som går att dra på ett sådant tunt underlag, skriver Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i en kommentar till TT.

"Av denna politiskt iscensatta försöksverksamhet tycks nu bara en tummetott återstå. Det är inte seriöst", kommenterar Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

Verksamheten är ändå tänkt att starta höstterminen 2017 och pågå till och med juni 2021.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons