Annons
Nyheter

Löfven anklagades för brutna vårdlöften

Alliansledarna anklagade statsminister Stefan Löfven (S) för brutna vårdlöften i valrörelsens första partiledardebatt. Löfven kontrade med att vårdköerna inte blir kortare med Alliansens skattesänkningar. De åtta partiledarna möttes i Expressens och Dagens Industris tv-sända partiledardebatt.(TT)
Publicerad 14 augusti 2018

De åtta partiledarna möttes i Expressens och Dagens Industris tv-sända partiledardebatt.

Vården var första ämnet och Alliansledarna gick till bred attack. Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor tyckte att Löfven svikit sitt vallöfte från 2014 om en garanti att få cancerbehandling inom fyra veckor.

””
Annons

Busch Thor ansåg att Löfven och Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin "sol och vårat" Sveriges cancerpatienter.

Utbilda och anställa

Löfven försvarade sig med att professionen inom vården anser att det är bättre med olika tidsgränser för olika cancerdiagnoser och tillade att den rödgröna regeringen lyssnat på det.

Statsministern kontrade också med att lösningen på vårdens problem är att utbilda och anställa fler i vården.

””

S har utfärdat ett vallöfte om 14 000 fler anställda i vården under nästa mandatperiod.

Alliansledarna var dock väl förberedda på Löfvens skatteattack.

"Att ni vågar"

Busch Thor hävdade att statsministern är besatt av skatter och uppgav att Löfven nu fått höja sina skatter utan att vårdköerna minskat.

””

Löfven fick understöd av Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Han pekade på sjukhuset Nya Karolinska i det alliansstyrda Stockholms läns landsting och att det pågår en polisutredning sedan en cancerpatient dött i väntan på operation.

””

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson anslöt sig till Alliansens attack mot Löfven. Han pekade på att S lovat rätt till heltid i vården och hävdade att man inte avsatt en krona för det.

””
Annons

Trump-kopia?

Han fick sina fiska varma av Centerledaren Annie Lööf när debatten gick in på klimatet. Hon anklagade honom för att vara en klimatförnekare och ansåg Åkesson vara en Trump-kopia.

SD-ledaren hade då hävdat att MP och andra partier är oseriösa som försöker göra politik av vädret.

MP:s språkrör Isabella Lövin kritiserade Åkesson för inte ha förstått allvaret och för att ha varit den enda partiledare som inte var ute och besökte skogsbrandsområdena i somras för att informera sig om läget.

Lövin hävdade också att det i regeringskansliet var "tomt i skrivbordslådorna" på klimatförslag när de rödgröna tog över efter Alliansen. Det fick Lööf att sucka högt.

Moderatledaren Ulf Kristersson hade en mindre aggressiv debattstil, men kritiserade regeringens ekonomiska politik.

””

Han varnade också för att en bidragsbomb kan explodera i en lågkonjunktur om inte bidragssystem reformeras .

TT

Annons
Annons
Annons
Annons