Annons
Nyheter

Löfven fick höra Araby be om fler poliser

Fler poliser. Det är en stark önskan som statsministern kan skriva på sin komihåglapp från ett besök i verkligheten, stadsdelen Araby i Växjö. - Det är ingen tvekan om att det behövs fler poliser, säger Admir Smailagic, polisinspektör med Araby som hemmaplan för det dagliga arbetet.(TT)
Publicerad 6 februari 2017
””

Statsministern, som besökte Centrumskolan och vandrade runt i centrum i snålblåst och ständiga stopp för "selfies med Löfven" , försäkrar att även Araby är en del av framtidsprojektet, det "samhällsbygge" som regeringen talar om.

””

Skärpa straff

Annons

Admir Smailagic vill se politikerna skärpa straff och satsa mer på polisen.

””

Smailagic talar om området, ett av 14 landet som polisen beskriver som särskilt utsatt på grund av segregation, arbetslöshet och kriminalitet, som ett område med möjligheter.

””

Grogrunden är hög arbetslöshet, social utsatthet och många utrikesfödda, enligt honom. De som etablerar sig och får jobb flyttar snart och byts mot nya grupper nyanlända.

Bygga förtroende

Sedan en tid har polisen ökat resurserna och varit mer närvarande i Araby och enligt Smailagic har det gett resultat. Men det handlar om långsiktiga insatser, det går inte att sluta satsa för att en viss ljusning ses. Det handlar både om att bygga upp förtroendet för polisen bland de boende som är besvikna på polisen för att det inte funnits i området på allvar förrän nu och de som kommer nya.

Abdul Naser El-Sayed, som bor i ett område intill Araby, säger att kommunen och föräldrar måste jobba mer ihop, och förklara hur man ska leva i Sverige. Det är inte bara fel på systemet, hävdar han, det handlar om föräldrars ansvar också.

””

På Centrumskolan, en låg- och mellanstadieskola med över 90 procent barn med utrikesbakgrund, får statsministern en inblick i skolans arbete med förstaspråket som väg till svenskan.

””

Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons