Annons
Nyheter

Löfven: "Försvaret måste ha muskler"

Aktiviteten över Östersjöområdet har ökat - men ett anfall mot Sverige kommer att göra ont. Mantrat upprepade statsminister Stefan Löfven (S) under sitt besök på F17 i Blekinge. - Försvaret måste ha muskler, säger han.(TT)
Publicerad 3 juli 2017

Statsminister Stefan Löfven (S) kikar nyfiket ner i cockpit på det Jas 39 Gripen-plan som står uppställt på flygflottilj F17 i Kallinge. Löfven blir närmast lite förvånad när han efter en stund får klartecken från överstelöjtnant Jörgen Axelsson om att även han får sätta sig i pilotstolen.

””

"Tydlig ökning av aktivitet"

Annons

Det är F17 i Blekinge som ansvarar för Sveriges incidentberedskap. Under en längre tid har stridsflygflottiljen - en av tre som finns kvar i landet - upplevt en ökad aktivitet i Östersjöområdet.

””

Runt en tredjedel av Sveriges 97 Gripenplan av CD-modell finns på F17 och Axelsson anser att beredskapen är god.

””

Under sitt besök, som är en del av Löfvens Sverigeresa, poängterade statsministern flera gånger att försvaret måste vara starkt, vasst och ha muskler.

””

TT: Hur ont gör det att anfalla Sverige i nuläget?

””

"Minska spänningen"

Nyligen kom ett ryskt stridsflygplan mycket nära ett svenskt signalplan över Östersjön. En incident som fick utrikesdepartementen att kalla till sig Rysslands ambassadör i Sverige.

””

Hur mycket resurser Försvarsmakten ska få i framtiden kan regeringen inte ge besked om i nuläget.

””

Efter besöket på F17 tog en stridsbåt 90 statsministern till Hasslö där Stefan Löfven besökte det lokala varvet innan han på kvällen talade inför runt 400 personer i den lilla blekingska orten.

Löfvens Sverigeresa går nu närmast vidare till Oskarshamn och Öland.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons