Annons
Nyheter

Löfven kritiserar Almedalsveckan

Statsminister Stefan Löfven (S) är inte nöjd med hur Almedalsveckan i Visby förändras. - Almedalen behöver utvecklas mer i folkrörelsestuk, säger han till TT. Årets upplaga av Almedalsveckan är över på söndag. Nya rekord har slagits med nästan 4 000 evenemang och drygt 7 000 deltagare.(TT)
Publicerad 7 juli 2017

Årets upplaga av Almedalsveckan är över på söndag. Nya rekord har slagits med nästan 4 000 evenemang och drygt 7 000 deltagare. Statsministern var inte en av dem. Hans beslut att i stället ges sig ut på en Sverigeturné har väckt stor uppmärksamhet.

Löfven har hittills inte velat rikta kritik mot Almedalsveckan utan bara förklarat att han i år ville göra något annat. Men nu varnar han för att konsulter och "andra starka krafter" riskerar att ta över. Löfven har ännu inte bestämt sig för om han ska åka till Visby nästa år, valåret 2018.

””
Annons

"För mycket av konsulter"

Det var den tidigare socialdemokratiske statsminister Olof Palme som startade traditionen som utbildningsminister 1968 då han talade från ett lastbilsflak i Almedalsparken.

””

I år fick finansminister Magdalena Andersson ersätta Löfven och hålla talet i Almedalen på Socialdemokraternas dag. Hon lockade bara 1 600 personer jämfört med Löfvens publikrekord året innan på 6 100 personer. Löfven har dock fått mycket uppmärksamhet under sin Sverigeturné späckad med fototillfällen för media. Han har stått i fören på en kustbevakningsbåt utanför Tjörn, suttit i en helikopter i Kallinge, solat med en hemtjänstchef och spelat bingo med pensionärer i Arvidsjaur.

Ångrar inte sitt val

En del debattörer har kallat resan för populistisk. Men Löfven ångrar inte sitt val.

””

Årets Almedalsvecka har också drabbats av andra avhopp. Orsaken var att Region Gotland upplåtit en plats åt nazistiska Nordiska motståndsrörelsen nära Almedalsparken. Det har arrangörerna fått mycket kritik för, bland annat från en rad partiledare. Bland de som bojkottat Almedalsveckan finns Feministiskt initiativ, Naturskyddsföreningen, Rädda Barnen och Världsnaturfonden.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons