Annons
Nyheter

Löfven och Merkel i samtal om brexit

I veckan väntas nya försök att bryta dödläget om brexit i Storbritannien. Brexit stod även på agendan när statsminister Stefan Löfven och Tysklands förbundskansler Angela Merkel möttes sent på söndagskvällen. - Det finns inte ett enda samtal nu som inte innehåller brexit, säger Stefan Löfven (S).(TT)
Publicerad 1 april 2019
””

Löfven och Angela Merkel passade på att ha ett möte om aktuella EU-frågor i samband med att de båda invigde årets Hannovermässa i Tyskland.

Nej igen

Annons

I fredags sade det brittiska parlamentet för tredje gången nej till premiärminister Theresa Mays utträdesavtal. Det innebär att Storbritannien kommer att krascha ut ur EU utan avtal den 12 april om ingen annan lösning hittas innan dess.

Men även om Storbritannien har tagit ett steg närmare en hård brexit och tiden rinner i väg, så finns ändå ett starkt motstånd mot detta i parlamentet. Det talar för att britterna ändå vill hitta andra lösningar, tror Löfven.

””

EU:s permanente ordförande Donald Tusk kallade till ett extra EU-toppmöte så fort fredagens röstresultat blev känt i London. Toppmötet ska hållas den 10 april i Bryssel, två dagar före det nuvarande utträdesdatumet. Theresa May kan då begära ytterligare förlängning, men hon måste kunna presentera en plan för vad hon vill använda tiden till.

Jakt på lösning

Under veckan kommer det att vara febril verksamhet i London för att hitta en lösning som en majoritet kan enas kring. Hittills har parlamentet i princip sagt nej till allt som lagts på bordet. Nu talas om att det kanske kan gå att få stöd för en tullunion mellan EU och Storbritannien, alltså en mjukare variant av brexit som tidigare avvisats.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons