Annons
Nyheter

Lukta rätt för att slippa myggen

Göm fötterna noga. Och tvätta träningskläderna.
Men skippa vitlöken.
Eller så tar du med dig en person med attraktiv doft på skogspromenaden i sommar. Lukten retar aptiten hos myggen som låter dig vara i fred. (TT)
Nyheter • Publicerad 30 juni 2014
Foto: James Gathany

– Om du går i skogen med någon som luktar gott för myggen så klarar du dig själv bättre. Men det är ju inte jättetrevligt mot din kompis, säger Sharon Hill, biolog på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Lukten är avgörande för vem myggorna angriper, enligt flera forskare. Fötter och inpyrd svett attraherar de flesta myggor lite extra.

Annons

– Ur myggornas synvinkel är fötterna bra eftersom de har mindre risk att upptäckas.

Men även helt nyduschade personer har olika stor förmåga att locka till sig myggen. Och för den som attraherar myggen finns inte mycket att göra.

– Vi har inte kunnat se att vitlök eller stark mat påverkar kroppslukten. Det vi har kunnat se är att ett extremt högt intag av B-vitamin verkar avskräckande på myggen. Och myggmedel.

Den som vill undvika myggen gör alltså rätt i att tvätta gamla träningskläder och gömma fötterna i ordentliga kängor. Att försöka lura myggen kan lätt slå fel.

– Om du tar på dig en gammal tröja från någon som inte brukar bli biten har den personen förmodligen också svettats i den. Då blir du i stället väldigt attraktiv.

Moa Lundgren, TT

Fakta: Myggor luktar sig fram

Mygghonor använder sig nästan uteslutande av doft- och smaksignaler för att identifiera sina offer.

Det finns 300–400 doftsignaler som produceras av människan, men myggorna verkar endast känna igen ett fåtal.

Människan känner till över 30 000 olika arter av myggor. I Sverige finns runt 2 500 arter.

Källa: SLU, Naturhistoriska riksmuseet (TT)

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons