Annons
Nyheter

M säger nej till slopade turordningsregler

Moderatledaren Anna Kinberg Batra avvisar Centerns förslag om att avskaffa turordningsreglerna för anställda i småföretag. - Vi ska vara rädda om anställningsskyddet på svensk arbetsmarknad, säger hon.(TT)
Publicerad 7 juli 2017

Centerns Annie Lööf föreslog i tisdags att turordningsreglerna vid uppsägning ska slopas för företag med upp till 50 anställda. Lööf hoppades få med sig övriga Alliansen på det förslaget. Men i en TT-intervju säger Anna Kinberg Batra nej till den idén.

””

Gammal splittring

Annons

Anna Kinberg Batra anser att det behövs förändringar på svensk arbetsmarknad, men med anställningstryggheten som grund. Hon vill till exempel öka möjligheterna för arbetstagare och företag att ställa om och göra det lättare för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden.

””

Även i den förra Alliansregeringen fanns en splittring om arbetsrätten. Även då motsatte sig Moderaterna ledda av Fredrik Reinfeldt förändringar i anställningstryggheten.

Markerar mot Björklund

Anna Kinberg Batra markerar även mot Liberalernas ledare Jan Björklund. Han uppgav i måndags att det som skadat Alliansen mest är att Moderaterna i vintras öppnade för samtal med Sverigedemokraterna.

””
””

Anna Kinberg Batra tycker dock att de fyra partierna "håller på att få bättre fart" i sitt samarbete. Hon pekar på att Alliansen nyligen enades om hur man ska agera för att försöka stoppa regeringens planer på en flygskatt, att fler ska betala statlig skatt och att ändra de så kallade 3:12 reglerna för fåmansbolag. Enligt Anna Kinberg Batra skulle den överenskommelsen inte ha blivit av om hon inte i vintras var tydlig med att hon vill att Alliansen ska lägga fram en gemensam budget i höst.

Avfärdar bluffrykte

Nu hotar Allianspartierna i stället med att begära misstroendeomröstning i riksdagen mot ministrar om skatteförslagen läggs fram. En del politiska motståndare anser att det bara är ett tomt hot.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons