Annons
Nyheter

Majoritet vill behålla fria skolvalet

Det fria skolvalet har ett starkt stöd bland väljarna. 64 procent av de tillfrågade tycker det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola. De visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter. Skillnaden är emellertid stor mellan de politiska blocken.(TT)
Publicerad 2 juli 2017

Det fria skolvalet har ett starkt stöd bland väljarna. 64 procent av de tillfrågade tycker det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola. De visar en Novusundersökning som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter.

Skillnaden är emellertid stor mellan de politiska blocken. Endast 38 procent av de rödgröna väljarna tycker att det fria skolvalet är viktigt, medan 82 procent av Alliansens väljare tycker det. Frågan är även viktig för Sverigedemokraternas väljare, 78 procent av SD:s väljare vill ha kvar det fria skolvalet.

Annons

Skolvalet är en av de stora frågorna inom utbildningspolitiken. I april föreslog Skolkommissionen att obligatoriskt skolval skulle införas samt att lottning skulle ersätta kötid till populära skolor. Något som avfärdades av bland annat Liberalerna och Moderaterna.

Enligt en granskning som Dagens Nyheter gjort missgynnas barn som föds sent på året eftersom de kan tillgodoräkna sig kortare kötid än barn som föds tidigare på året.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons