Annons
Nyheter

Migrationsverket misstänks för brott

En man som nekades asyl återvände till Tjetjenien där han dödades "av myndigheter", enligt Migrationsverket som anmäler sig själv för misstänkt tjänstefel. Mannen kom till Sverige för några år sedan.(TT)
Publicerad 1 juni 2015

Mannen kom till Sverige för några år sedan. Efter att ha fått avslag på sin asylansökan återvände han i höstas självmant till Moskva och reste vidare till Tjetjenien.

Nu anser sig Migrationsverket ha fått trovärdiga uppgifter om att mannen "har dödats av myndigheter i den ryska delrepubliken", skriver verket i ett internt dokument som TT tagit del av.

Annons

"I det här fallet har vi gjort en intern utredning som visar att det finns anledning för mig att misstänka att det har begåtts tjänstefel", skriver generaldirektör Anders Danielsson som anmält händelsen - men inte några enskilda tjänstemän - till åklagare.

Enligt anmälan tyder en intern utredning, som tillsattes när dödsfallet blev känt, på att det förekommit brister i handläggningen. Enligt Anders Danielsson handlar det i huvudsak om att interna instruktioner och riktlinjer inte följts. Rutinerna ska ses över, lovar han.

Inga arbetsrättsliga åtgärder har vidtagits mot de aktuella tjänstemännen. Skulle åklagaren inleda förundersökning mot misstänkta personer får verkets personalansvarsnämnd bedöma vad som kan bli följden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons