Annons
Nyheter

Miljoner till bättre eftervård vid förlossning

Socialdemokraterna vill satsa 100 miljoner för eftervård som "upptäcker och behandlar" förlossningsskador. Vården ska också bli mer jämlik så att alla kvinnor har tillgång till bra eftervård oavsett utbildningsnivå eller var i landet man bor, skriver partiet i ett pressmeddelande.(TT)
Publicerad 2 juni 2018

Partiet vill bland annat ge landstingen 100 miljoner för en bättre eftervård, skapa statliga riktlinjer för en mer jämlik eftervård och förtydliga vårdansvaret mellan förlossningsvården och mödrahälsovården.

Enligt statistik från Socialstyrelsen har Sverige en hög andel bristningar efter förlossningar jämfört med andra OECD-länder.

””
Annons

Hon säger vidare att ungefär två tredjedelar av alla kvinnor undersöks 6-8 veckor efter förlossningen, men att det finns ett stort mörkertal gällande antalet utsatta eftersom många kanske inte själva vet om att de har drabbats av en förlossningsskada.

””

Förekomsten av förlossningsskador är också högre bland kvinnor med högre utbildningsnivå något som kan förklaras med att kvinnor med högre utbildning ställer högre krav på vård och därför får sina skador dokumenterade, skriver partiet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons