Annons
Nyheter

Minister förvånad över myndighets fuskarbete

Antalet avstängningar för fusk på landets universitet och högskolor har ökat med närmare 40 procent på tre år. Men den ansvariga tillsynsmyndigheten för inte längre någon statistik över fusket.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Avstängningarna för fusk har sedan 2013 ökat med 37,5 procent på de 33 universiteten och högskolorna som ingår i TT:s granskning. I fjol togs beslut om 733 avstängningar på de aktuella lärosätena - 103 fler än 2015 - vilket var en nyhet för tillsynsmyndigheten Universitetskanslersämbetet (UKÄ).

Tidigare samlade UKÄ in och sammanställde statistik om fusk från Sveriges universitet och högskolor. Men förra året slutade myndigheten med det.

””
Annons

Förvånad minister

Det, i sin tur, var en nyhet för Helene Hellmark Knutsson.

””
””

TT: Vad kan regeringen göra för att stävja fusk?

””

Svårförklarade orsaker

I genomsnitt genomfördes det 2,5 avstängningar för fusk per 1 000 helårsstudenter på de 33 lärosätena under 2016. Södertörns högskola genomförde flest per 1 000 studenter (7,3), tätt följd av Blekinge tekniska högskola (7,0) och Högskolan Väst (6,9).

Den återkommande frågan, som är svår att besvara, är huruvida ett stort antal avstängningar beror på omfattande fusk eller är resultatet av ett nitiskt fuskjagande. Enligt samma logik är det svårt att veta om få avstängningar innebär att en högskola är fuskförskonad eller bara dålig på att sätta dit fuskarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons