Annons
Nyheter

Mordförsök mot känd frivilligbefälhavare

En man som varit befäl i ukrainska frivilligstyrkor i strider mot proryska separatister har utsatts för ett mordförsök i huvudstaden Kiev. Han har tidigare suttit fängslad anklagad för att ha försökt mörda Rysslands president Vladimir Putin.(TT)
Publicerad 2 juni 2017

En man som sade sig vara fransk journalist kontaktade den 36-årige Adam Osmajev för en intervju. När denne och hans fru Amina Okujeva hoppade in i den påstådde reporterns bil sköts Osmajev i bröstet. Men hustrun reagerade blixtsnabbt, drog sin egen pistol och satte fyra kulor i attentatsmannen.

Nu vårdas båda de skottskadade på sjukhus, Osmajev under intensivvård.

Annons

Attentatsmannen hade ukrainskt pass. Han kommer enligt polisen att kunna förhöras. Enligt inrikesdepartementet kan han ha skickats till Ukraina av Ryssland.

Osmajev, med tjetjensk bakgrund, satt nästan tre år i fängelse anklagad för planer 2012 på ett sprängattentat mot Putins bilkortege. En annan misstänkt skickades till Ryssland och dömdes till tio års fängelse.

Senare sade Osmajev att han tvingades erkänna genom "fysisk och psykisk press" samt att han drogades och misshandlades av ukrainsk säkerhetstjänst.

Den dåvarande ukrainska regeringen stod nära Moskva politiskt.

I början av striderna mot separatisterna i östra Ukraina deltog Osmajev som befäl i en frivilligbataljon.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons