Annons
Nyheter

Motigt arbete att jaga piratsajter

Nu har piratsajten Swefilmer stängts ner. Men frågan är hur och var den dyker upp i en ny skepnad. Någon riktig lösning är svår att se, enligt film- och tv-branschens Per Strömberg. Under fyra års tid har sajten olovligen strömmat film, men på fredagen upphörde den att fungera.(TT)
Publicerad 1 augusti 2015

Under fyra års tid har sajten olovligen strömmat film, men på fredagen upphörde den att fungera. Sedan polisen slagit till mot Swefilmer bestämde sig personerna bakom sajten att stänga ner den. Om det verkligen är slutet för sajten och vad det får för följder för andra piratsajter är osäkert.

"En ständig strävan"

Annons

Fildelningssajten Pirate Bay har använt sig av fler olika domännamn genom åren och när strömningssajten Dreamfilmer stängdes i våras dök den snart upp igen under ett snarlikt namn. Per Strömbäck på Film- och tv-branschens samarbetskommitté tror att kampen mot piratsajterna också kräver bättre lagliga tjänster och mer upplysning om vad som gäller.

””

Till skillnad från många andra länder har Sverige valt att ge särskilda resurser till polis och åklagare för att komma åt piratsajter i stället för att låta enskilda företag och personer stämma dem för upphovsrättsbrott.

””

Inte "rocket science"

Det är inte vem som helst som kan starta en strömningssajt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons