Annons
Nyheter

Motvind håller i sig för Löfven

Statsminister Stefan Löfvens (S) motvind i opinionen fortsätter, även efter att regeringen presenterat sin vårbudget. Båda regeringspartierna tappar i SCB:s stora mätning. Samtidigt slår SD rekord för samma mätning.(TT)
Publicerad 3 juni 2015
””

Han tror att opinionsstödet kommer att växa när förslagen i vårbudgeten, till exempel höjd a-kassa och järnvägssatsningar, börjar verka i höst. LO har dock efterlyst betydligt större satsningar än vad regeringen aviserat.

Väljartapp vanligt

Annons

S tappar 1,9 procentenheter jämfört med SCB-mätningen i november och får 30,3 procent. I andra opinionsmätningar har S haft lägre siffror än i SCB:s, vilket är vanligt. Jämfört med valresultatet är nedgången inte så stor eller ens statistiskt säkerställd. I valet fick S 31 procent.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker trots allt att stödet är stabilt med tanke på den komplicerade parlamentariska situation regeringen har att hantera.

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson pekar på att regeringar regelmässigt tappar stöd i början av mandatperioder. Inte heller statsvetarkollegan Jonas Hinnfors ser dramatik i SCB-siffrorna. De rödgröna, inklusive V, är fortsatt större än Alliansen.

Botten för FP

Hinnfors pekar dock på att trenden är att S tappar i väljarstöd. I SCB-mätningen i maj för ett år sedan fick partiet 35,3 procent.

””
””

Alliansen går framåt något, främst tack vare Moderaterna. Men FP får sitt sämsta resultat på många år i en SCB-mätning, 4,9 procent. De dåliga siffrorna kan få fart på en intern diskussion om partiledarbyte inför FP:s landsmöte i höst.

Inget Busch-lyft

De i KD som hoppas på ett opinionslyft efter partiledarbytet, då Ebba Busch Thor tog över rodret, får fortsätta att vänta.

””

KD får 3,8 procent och skulle falla ur riksdagen om det vore val i dag.

SD befäster sin vågmästarroll och får sitt bästa SCB-resultat hittills, 14,5 procent. Partisekreterare Richard Jomshof tror att "skämmighetsfaktorn" för att uttrycka stöd för SD håller på att försvinna.

””
Annons

TT

Annons
Annons
Annons
Annons