Annons
Nyheter

MP: Bostadsbidrag till unga inneboende

Miljöpartiet formulerar nu de bostadspolitiska frågor partiet ska driva i valrörelsen. Där ingår bland annat ett skattegynnat grönt bosparande, statliga lånegarantier till svaga marknader i landet - och att även unga inneboende ska få rätt till bostadsbidrag.(TT)
Publicerad 10 juni 2018
””

Han säger att partistyrelsen nu ska samlas kring delar inom bostadspolitiken som sedan ska bli valfrågor, men också ses som möjlig grund för vidare samtal efter valet.

Ett förslag är att även unga inneboende ska få rätt till bostadsbidrag.

””
Annons

Grönt bosparande

Han tror inte att ett bidrag leder till ytterligare upptrissade priser vilket kan gynna uthyrarna. I stället pekar Eriksson på att bidragsprocessen ställer krav på registrering av bland annat bostadsadress, och att det kan ge ökad möjlighet till kontroll och till att klargöra båda parternas skyldigheter och rättigheter.

””

Ett annat förslag är att införa ett så kallat grönt bosparande, med liknande förmånliga skatteregler som för investeringssparkonton, till det första bostadsköpet. Eriksson påpekar att bostadsmarknaden har hårdnat för unga med höga priser samt strängare amorterings- och kontantinsatskrav.

””

"Låna billigt"

Bland förslagen finns också sådant som ska minska segregationen.

MP vill även ha statliga lånegarantier för så kallade svaga marknader. Eriksson påpekar att 240 av landets 290 kommuner säger sig ha bostadsbrist. Men på många håll har bankerna stängt sina kontor, vilket leder till dålig kunskap om lokala marknader och en ovilja att låna ut, fortsätter han.

””

Ett mål för MP är att 450 000 bostäder ska byggas i landet mellan 2019 och 2025. Partiet har ännu inte satt ner foten i fråga om hur många av dessa som ska vara hyresrätter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons