Annons
Nyheter

MP petar utrikespolitisk talesperson

Det har varit en omtumlande vecka för Miljöpartiet. En riksdagsledamot har lämnat partiet i spåren av metoo. Nu petas den utrikespolitiska talespersonen.(TT)
Publicerad 1 december 2017

Både Miljöpartiets riksdagsgrupp och partiledningen är överens om att Pernilla Stålhammar inte kan fortsätta att vara utrikespolitisk talesperson.

””

Ryska kontakter

Annons

I inlägget på Facebook anklagade Stålhammar partikollegor för att "dreva" mot henne, bland annat i partiets provval till riksdagslistan. Hon anklagade dem också för att ha otillbörliga kontakter med "en viss utländsk nation". Det borde vara en nationell säkerhetsfråga och betraktas som ett säkerhetshot, enligt henne.

Hon har därefter tagit avstånd från inlägget och partiet har kommit fram till att det inte finns några belägg för hennes påståenden.

Till dess att en ny talesperson utses tar riksdagsledamoten Emma Norén tillfälligt över uppdraget.

Jobbig vecka

Petningen av Pernilla Stålhammar sätter punkt för en jobbig vecka för MP.

Tidigare i veckan uppmanades riksdagsledamoten Stefan Nilsson att lämna partiet efter att han anklagats för sexuella trakasserier. Han lämnade sina politiska uppdrag, men nekar till anklagelserna och tänker fortsätta i riksdagen som politisk vilde.

MP:s riksdagsgrupp består av 25 personer, men kommer efter Nilssons avhopp att minskas till 24. Förra hösten plågades partiet av en infekterad konflikt, då fyra riksdagsledamöter öppet kritiserade partiets linje i flera frågor. De fyra - Carl Schlyter, Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets - ansåg att MP i regeringen lagt sig platt till exempel när det gäller Vattenfalls försäljning av tyska brunkolsgruvor. Valter Mutt röstade nej till värdlandsavtalet med Nato och blev av med sitt uppdrag som utrikespolitisk talesperson. Han ersattes då av Pernilla Stålhammar.

Under en tid deltog inte de fyra kritikerna i riksdagsgruppens arbete, men sedan en tid finns de med igen.

Bra start

Marja Lemne, statsvetare vid Södertörns högskola, tycker att MP:s problem tyder på inre splittring i partiet.

””
Annons

Veckan inleddes annars riktigt bra, sett med miljöpartistiska glasögon. Miljöpartiet och Socialdemokraterna höll en gemensam presskonferens om att de var överens om att ensamkommande ska få en ny chans att stanna i Sverige om de läser på gymnasiet. En framgång för MP, som drivit frågan hårt och hittills i regeringen mest fått gå med på smärtsamma uppgörelser inom asylpolitiken.

Enligt Miljöpartiet är Pernilla Stålhammar inte tillgänglig för kommentarer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons