Annons
Nyheter

MP-krav på en fredsminister

En lång rad miljöpartister ställer krav på att ett fredsdepartement ska inrättas, med en särskild fredsminister. Så snart det går. Men partistyrelsen hoppas att helgens kongress säger nej till förslaget.(TT)
Publicerad 11 maj 2016

Rekordmånga miljöpartister har undertecknat motionen om att fred ska bli ett prioriterat politikområde. Den stöds av riksdagsledamöter, MP-nestorn Per Gahrton, tidigare språkröret Eva Goës och en rad distrikt och lokalavdelningar från norr till söder.

Rimlig chans

””
””
Annons

Han tonar ned motionens målsättning att det ska vara fred i världen senast 2099, årtalet är mer till för att arbetet ska ha ett mål att sikta mot.

Avfärdar

De som står bakom förslaget vill att arbetet med en vålds- och krigsförebyggande fredspolitik ska intensifieras och systematiseras. Så långt håller partistyrelsen med, men kraven på ett särskilt fredsdepartement och en fredsminister avfärdas helt.

””
””

Ett liknande förslag behandlades redan på förra årets kongress, men avslogs då. Sedan dess har initiativtagarna mobiliserat och hoppas att förslaget ska få stöd i Karlstad i helgen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons