Annons
Nyheter

MP vill ge full lön till lärarstudenter

Miljöpartiet vill att lärarstudenter ska kunna arbeta deltid under studierna - och få full lön. Lärarnas riksförbund applåderar förslaget, men tror inte att det är tillräckligt.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Enligt Skolverket kan det saknas 80 000 lärare om ungefär 15 år och frågan om hur man ska lösa lärarbristen är ständigt aktuell.

Nu kommer Miljöpartiet med förslaget att man ska kunna studera till lärare och samtidigt jobba deltid i skolan, men få full lön.

””
Annons

Lön lockar

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund är positiv till förslaget, men säger samtidigt att det inte är tillräckligt.

””

Att lönen skulle locka fler till utbildningen är hon helt med på. Men det som är problematiskt är hur man får lärarna att stanna kvar i yrket.

””

Obehöriga lärare

Tanken med Miljöpartiets förslag är att huvudmannen för skolan, oftast en kommun, sluter ett avtal med personer som vill bli lärare. Dessa får sedan varva studier med arbete - vilket i praktiken även innebär att obehöriga lärare som inte är färdigutbildade står i klassrummen och lär ut.

””

För att minska skolans kostnader vill Miljöpartiet ge ett statsbidrag på två miljarder kronor, som täcker 50 procent av vikariekostnaden för den person som studerar. Partiet räknar med att förslaget ska ge 2 000 fler lärare - en siffra som Åsa Fahlén anser är aningen optimistisk.

””

Ökat statligt inflytande

Inför höstens riksdagsval är Åsa Fahlén även orolig över att riksdagspolitiker endast kommer att ge förslag som har med utbildningen av lärare att göra - eftersom att det är den delen som staten kan styra. När det kommer till hur arbetsvillkoren och löneutvecklingen ser ut är det i stället kommunerna som har makten.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons