Annons
Nyheter

Mycket att lära av kammusslans ögon

Kammusslan har mer än 100 ögon och en osedvanligt bra syn för att vara mussla. Att nu forskare fått inblick hur dessa ögon är uppbyggda kan ge skjuts åt utvecklingen av miniatyrkameror för undervattensbruk. Utformningen av kammusslornas ögon påminner om optiska teleskop med inbyggda reflektorer.(TT)
Publicerad 2 december 2017

Utformningen av kammusslornas ögon påminner om optiska teleskop med inbyggda reflektorer. I stället för linser, som de flesta andra djur, har kammusslan inbyggda speglar för att fokusera ljus på näthinnan. Spegeln består av många lager och sitter bakom näthinnan. Den är uppbyggd av reflekterande guaninkristaller, samma typ av kristaller som finns i fiskfjäll.

Forskare vid Lunds universitet och Weizmann Institute of Science i Israel presenterar resultaten i det senaste numret av Science, där de också visar hur det går till när kammusslornas näthinnor tar emot bilder.

Annons

"Hela spegelkonstruktionen är anpassad till den miljö som kammusslor lever i. Deras syn är avsevärt bättre än synen hos andra musslor med andra typer av ögon", säger Gavin Taylor, postdoktor vid biologiska institutionen vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Det finns ett växande intresse för miniatyrkameror inom robotteknik, konstaterar han, och förutspår att rönen om kammusslans ögon kan komma till användning i vidareutvecklingen av dem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons