Annons
Nyheter

Myndighet vill vaccinera flera

Gamla, sjuka, knarkare, män som har sex med män, invandrare och gravida. Betydligt fler borde erbjudas gratis vaccinationer, tycker Folkhälsomyndigheten som nu utarbetat ett förslag som vem som helst kan tycka till om. I dag erbjuder det allmänna vaccinationsprogrammet gratis vaccinationer till barn.(TT)
Publicerad 11 februari 2016

I dag erbjuder det allmänna vaccinationsprogrammet gratis vaccinationer till barn. Men nu vill Folkhälsomyndigheten utvidga denna satsning med ett särskilt vaccinationsprogram som riktar sig till specifika riskgrupper av både vuxna och barn.

””

Olika i olika landsting

Annons

Enligt förslaget ska alla som är 65 år eller äldre erbjudas gratis vaccin mot vanlig säsongsinfluensa. Det ska även kvinnor som är gravida i andra eller tredje trimestern eller tillhör en definierad riskgrupp. I dag ser landstingens erbjudanden olika ut i olika landsting.

Vidare bör personer med nedsatt immunförsvar erbjudas pneumokockvaccin, medan barn med familjeursprung i länder med hög förekomst av tuberkulos bör få vaccin mot tuberkulos. Män som har sex med män, däremot, och injektionsmissbrukare bör få vaccin mot hepatit B.

Alla får tycka till

””

Förslaget ska nu ut på remiss. Eftersom det är en så kallad öppen remiss har även allmänheten möjlighet att tycka till, på ett webbformulär på myndighetens hemsida.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons