Annons
Nyheter

Myndigheter nobbar funktionshindrade

Privata arbetsgivare anställer mer än tre gånger så många personer med funktionshinder som offentliga arbetsgivare. - Det är för bedrövligt att inte myndigheter anställer fler, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).(TT)
Publicerad 5 augusti 2015

Sedan våren 2008 har antalet arbetslösa med funktionsnedsättning nästan fördubblats.

””
””

Får stöd

Annons

Puide tillhör de lyckligt lottade med jobb. Hon är socionom med halvtidstjänst hos en privat arbetsgivare. Dessutom är hon miljöpartistisk fritidspolitiker i Uppsala.

För att öka funktionshindrades jobbchanser finns olika subventioner och närmare två av tre får jobb med någon form av stöd.

TT har låtit Arbetsförmedlingen sammanställa hur många som har lönestöd i dag. I juni var sammanlagt 77 500 personer inskrivna i stödprogram riktade till den här gruppen. Av dem var 59 200 anställda av privata arbetsgivare, medan 18 300 arbetade på offentliga arbetsplatser.

"Bedrövligt"

””

Frågan uppmärksammades för ett par år sedan. Då krävde den dåvarande ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Elisabeth Svantesson (M), som senare blev arbetsmarknadsminister i den borgerliga regeringen, att de offentliga arbetsplatserna måste öppnas "i betydligt större utsträckning". Men någon förbättring har inte skett.

Möte med AF

Inom kort ska Ylva Johansson ha ett möte med ledningen för Arbetsförmedlingen och diskutera åtgärder för att fler funktionshindrade ska få jobb.

I dag finns bland annat ett praktikprogram för den här gruppen, som 49 myndigheter anslutit sig till, men på två år har bara 1 500 personer fått möjlighet att delta.

””

Stöd otillräckligt?

Stein påpekar dock att siffrorna bara gäller anställda med lönestöd. Hur många som är anställda utan stöd finns inga siffror på.

Annons

Hösten 2013 fick Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen ett uppdrag att pröva och utvärdera metoder för att hjälpa den här gruppen till ett arbete.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons