Annons
Nyheter

Nasa flyttar fram uppskjutning

Tanken var att Nasa skulle skicka upp Parkersonden från Cape Canaveral i Florida under lördagsmorgonen. Men uppskjutningen blev försenad och till sist meddelade den amerikanska rymdstyrelsen att man får göra ett nytt försök under söndagen.(TT)
Publicerad 11 augusti 2018

Förhoppningen med Parkersonden är att den ska komma närmare än någon annan farkost tidigare har gjort och mäta solens "atmosfär" utan att förkolna. Lördagens uppskjutning gick inte som planerat och eftersom att Nasa inte lyckades med att skicka iväg sonden inom den utsatta tidsfristen har uppskjutningen flyttats fram.

"Morgonens uppskjutning av Parkersonden är avblåst. Man kommer att försöka att skjuta upp den söndag morgon", skriver Nasa på Twitter.

Annons

Med Parkersonden hoppas forskarna kunna ta reda på mer om solens egenskaper. Tanken är att försöka observera och fotografera koronan, det yttre lager som liknar ett böljande ljusspel under solförmörkelser och som skickar ut solvindar som emellanåt ställer till det för kommunikationssystem.

Sonden har byggts för uppdraget att lägga sig i bana runt solen i sju år. Förhoppningen är att sonden ska komma endast 6,1 miljoner kilometer från koronan. Det är det i särklass närmaste en människobyggd farkost kommit en stjärna - betydligt närmare än Helios 2, som på 1970-talet höll sig på 43 miljoner kilometers avstånd.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons