Annons
Nyheter

Naturvårdsverket vill ordna gröna jobb

Flera tusen enkla jobb kan skapas inom den gröna sektorn, enligt ett förslag från Naturvårdsverket. Men då krävs att regeringen skjuter till hundratals miljoner kronor. Naturvårdsverket vill skapa en mängd gröna enkla jobb som ska passa långtidsarbetslösa och nyanlända.(TT)
Publicerad 10 juli 2017

Naturvårdsverket vill skapa en mängd gröna enkla jobb som ska passa långtidsarbetslösa och nyanlända. Verket föreslår 2 000 jobb runt om i landet, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Samtidigt som det hjälper naturen är syftet att det ska ge arbetslösa en väg in på arbetsmarknaden.

Annons

Det handlar till exempel om upprustning och anläggande av nya vandringsleder och skötsel av skyddad natur, som att röja ris och sätta upp stängsel.

””

Förra året gav regeringen de statliga myndigheterna i uppdrag att ta fram förslag på minst 5 000 jobb med låga kvalifikationskrav till 2020, så kallade moderna beredskapsjobb, för att hjälpa personer som står långt från arbetsmarknaden att få in en fot. Statsminister Stefan Löfven (S) lovade då att myndigheterna skulle få de resurser som är nödvändiga för att jobben ska bli verklighet.

I slutet av maj hade knappt 500 personer ett beredskapsjobb.

Naturvårdsverket har i sitt förslag utgått från en modell som redan används regionalt i Skåne, där länsstyrelsen har identifierat vilka jobb som finns och Skogsstyrelsen sedan håller i verksamheten.

Men det hänger på att det finns finansiering, skriver Naturvårdverket i en rapport till regeringen. Lönekostnaden för de 2 000 jobben skulle landa på omkring 600 miljoner kronor per år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons