Annons
Nyheter

Nazister kallade partiledare "folkförrädare"

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ropade slagord under flera politikerevenemang i Almedalen. Bland annat drabbades MP:s båda språkrör. - Jag är stolt att vara en som nazisterna betraktar som fiende, kommenterar Gustav Fridolin angreppet.(TT)
Publicerad 8 juli 2017

När Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra intervjuades på Svenska Dagbladets scen skrek en grupp NMR-medlemmar "folkförrädare. Senare ställde de sig inne i tidningens tält i närheten av scenen, skriver SvD.

M-ledaren förklarar att hon inte kände sig hotad.

””
Annons

Tidigare stördes Miljöpartiets pressträff av slagord från NMR-anhängare.

””

Stolt Fridolin

Gruppen ropade i megafon och kallade MP:s språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin för "folkförrädare". Nazisterna stod drygt 20 meter bort, längre ned från tältet där pressträffen hölls. Men slagorden hördes in till den pågående pressträffen.

””

NMR:s sajt Nordfront bekräftar att en av gruppens aktivister gripits. Det var när polisen ingrep mot störandet som personen blev våldsam och är därefter misstänkt för förgripelse mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Ytterligare en person hämtades in till förhör och är misstänkt för störande av allmän sammankomst. Båda släpptes sedan men misstankarna kvarstår.

Syndikalisters tält förstört

Under natten mot lördagen fick fackföreningen Syndikalisterna sitt tält i Almedalen vandaliserat. I ett pressmeddelande lägger de skulden på NMR, vars medlemmar ska ha ropat hånfulla kommentarer med antydningar om vad som hänt med tältet.

"Angreppen har skett trots att vi påtalat för polisen att det finns ett direkt påtagligt hot mot vår organisation med tanke NMR:s närvaro, tidigare bombdåd mot vår rörelse och direkta provokationer av nazister på plats."

Politiker på Gotland ser nu över kriterierna för att få hyra mark under Almedalsveckan. Syftet är att stoppa organisationer med antidemokratiska och våldsbejakande budskap.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons