Annons
Nyheter

Nej till ändringar i gymnasieskolan

Regeringen kommer inte att få igenom sitt förslag om utökade möjligheter att läsa in högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger nej när förslaget ska upp till beslut nästa vecka.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

Regeringen kommer inte att få igenom sitt förslag om utökade möjligheter att läsa in högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Utbildningsutskottet föreslår att riksdagen säger nej när förslaget ska upp till beslut nästa vecka.

Regeringens förslag innebär att yrkeselever ska få de behörighetsgivande kurserna i svenska och engelska på schemat - med möjlighet att välja bort dessa. I dag måste eleverna aktivt välja till kurserna. Detta har bidragit till att yrkesprogrammen tappat i popularitet, enligt regeringen. Allianspartierna och SD tror tvärtom att regeringens förslag inte får någon effekt eller att det leder till att ännu färre väljer yrkesprogram. Redan tidigare i våras flaggade Alliansen för att den skulle rösta nej till förändringen.

Annons

Utskottet säger också nej till regeringsförslaget att låta alla gymnasieelever läsa ett estetiskt ämne på 50 gymnasiepoäng och banta gymnasiearbetet med lika många poäng.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons