Annons
Nyheter

Ny studie: Klimatförändringar skadar skördar

Klimatförändringar leder till dåliga skördar i centrala USA och Kanada, visar en ny studie. De mycket varma åren i Arktis har lett till kalla vintrar och vårar längre söderut, vilket har minskat grödornas avkastning.(TT)
Publicerad 12 juli 2017

Studien bekräftar den senaste tidens forskning, som gör gällande att ovanligt varma år i Arktis under de senaste 30 åren kan leda till kalla vintrar i de norra delarna av Europa och Nordamerika. De kan också resultera i en minskad nederbörd över de södra delarna av USA, skriver nyhetsbyrån AFP.

Känsligare vid kyla

Annons

Under dessa varma år smälter mer havsis än vanligt under hösten, vilket påverkar luftcirkulationen. Det gör, i sin tur, att mer kall och torr luft kommer ner från norr under vintern. När detta håller i sig till våren påverkas växter och livsmedelsgrödor.

””

Han menar att studieresultatet inte kan användas för att förklara den kyla som har påverkat skördarna negativt i Europa i början av året.

””

"Borde ha med i planeringen"

Enligt Markku Rummukainen kan studien vara ett underlag till överväganden om att motverka växthusgasutsläpp via kolinbindning i ekosystem samt om anpassning av jordbruket.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons