Annons
Nyheter

Ny studie: Plugg och röstande går hand i hand

Läser du ekonomi? Då är sannolikheten stor att du också röstar borgerligt, visar en undersökning från SOM-institutet i Göteborg. Människor som studerar humaniora lutar åt vänster, medan tekniker och naturvetare lutar åt höger.(TT)
Publicerad 6 juni 2017

Med hjälp av data från de så kallade SOM-undersökningarna från 2001-2016 har Erik Vestin, doktorand vid Göteborgs universitet, jämfört bland annat partisympatier med utbildningsinriktning.

Enligt honom finns det föreställningar inom den akademiska världen om att de som studerar ett visst ämne också har en viss politisk inriktning, och att de visade sig stämma ganska väl.

””
Annons

Ekonomer väljer M

De som studerar för arbeten som i dagligt tal brukar beskrivas som att "jobba med människor" - exempelvis socialt arbete, sjukvård och psykologi - liksom kulturellt inriktade utbildningar, tenderar att luta åt vänster. De som studerar teknik, mer administrativa yrken och exempelvis ekonomi, lutar åt höger.

””

Socialdemokraterna har ett ganska brett stöd över gränserna. Även Kristdemokraternas och Liberalernas sympatisörer beskrivs som luddiga. Bland de som studerar estetiska ämnen, humaniora och media sticker Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Fi ut. Sverigedemokraterna är lite starkare i den kategori där tekniker ingår, men har också starkt stöd i den grupp som kallas "allmän", där det exempelvis ingår personer som endast gått grundskoleutbildning.

Oklara orsaker

Men den tydligaste kopplingen har gruppen som har studerat kategorin jordbruk, skogsbruk och miljövård. Där är stödet för Centerpartiet är massivt.

””

Vad sambandet mellan utbildning och politiska åsikter beror på är oklart. Vestin gissar att det snarare är personer med en viss politisk inriktning som söker sig till vissa utbildningar, även om det inte är otänkbart att vissa utbildningar även kan påverkar politiska åsikter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons