Annons
Nyheter

Ny teknik kan bärga djuplevande fisk

Forskare har konstruerat en tryckkammare för att bärga havslevande organismer från djup ner till 150 meter rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio. Där lever många fiskarter som är relativt okända för vetenskapen.(TT)
Publicerad 5 juni 2018

Forskare har konstruerat en tryckkammare för att bärga havslevande organismer från djup ner till 150 meter rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Där lever många fiskarter som är relativt okända för vetenskapen. Med hjälp av kammaren, en 60 centimeter lång genomskinlig tub, blir det möjligt att föra upp dem till ytan och samtidigt bibehålla det högre tryck som finns i havsdjupet.

Annons

Fisken får under några dagar sedan gradvis vänja sig vid det lägre trycket i grunda vatten, och kan därefter leva i akvarium.

Att fiskarna får tryckutjämna över tid är en förutsättning för att de inte ska skadas under uppstigningen, eftersom bland annat simblåsan riskerar att gå sönder om trycket sjunker för hastigt.

Genom projektet "Hope for reefs", som syftar till att läka revmiljöer, hoppas forskarna nu kunna lära sig mer om dessa arter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons