Annons
Nyheter

Nya vittnen i helikopterrättegången

Rättegången i helikoptermålet kommer att förlängas, eventuellt med flera dagar och längre förhandlingsdagar. Även helgdagar diskuterades när målet inleddes på onsdagen.
Nyheter • Publicerad 25 augusti 2010

Skälet är att både åklagare och advokater vill åberopa nya vittnen i målet.

Åklagarna vill bland annat visa avsnitt ur en ny film som visar att den misstänkte piloten tidigare har flugit i mörker, något som han kraftfullt förnekat. Mörkerflygningen ska ha skett på uppdrag av TV 3 för sju år sedan i samband med inspelningen av ett program som hette Farmen.

Annons

– Hela filmen bör visas eftersom man då ser att belysning var ordnad vid tillfället, sade pilotens advokat Leif Silbersky.

Han vill själv också kalla flera nya vittnen, studenter som var ute och tältade i närheten av den plats där Roslagens helikopterflyg är beläget. Dessa ska, enligt Silbersky ha sett helikoptern och "en skum typ" redan klockan 01 rånnatten, vilket är 3,5 timme innan den tidpunkt som åklagarna hävdar att helikoptern stals.

Den taxichaufför som ska ha kört den misstänkte piloten från McDonalds i Hägernäs in till stan fick frågan av kammaråklagare Björn Frithiof om den man han körde var påverkad av alkohol eller narkotika. 35-åringen har själv förklarat att han hade varit ute och drogat hela natten vilket ska förklara hans dåliga minne.

– Inte alls. Nej, svarade taxichauffören, som beskrev mannen som en helt vanlig kund.

Hamburgerbaren ligger bara en halvtimmes promenad från Skavlöten, där rånhelikoptern hittades parkerad. Åklagarnas hypotes är att piloten gått dit för att sedan ta sig tillbaka till stan.

Silbersky försökte kullkasta vittnesmålet genom att påpeka att det var konstigt att chauffören mindes så tydligt efter så lång tid.

– Jag kommer ihåg den här körningen eftersom jag blev kallad till förhör hos polisen kort efter, replikerade chauffören.

Den man som serverade den misstänkte helikopterpiloten på McDonalds i Hägernäs berättade att denne kom in och beställde kaffe och "en macka typ".

– Han var lugn och trevlig och inte alls stressad vad jag kunde se, sade mannen.

På åklagarens fråga om mannen verkade berusad svarade han ett bestämt nej.

Annons

– Jag har jobbat på restaurang i 14 år och är van att möta berusade, sade mannen.

Advokat Silbersky ville veta om han kunde avgöra om kunden varit påverkad av narkotika.

– Vet inte, det har jag inte så stor erfarenhet av, blev svaret.

Advokat Leif Silbersky som företräder den misstänkte piloten är kritisk mot att polis och åklagare inte gått vidare med vittnesuppgifterna från de tältande ungdomarna. Förra veckan hävdade han att ett förhör hade "schabblats bort" med ett ögonvittne, en flicka som sett helikoptern på nära håll när den gick in för landning.

– Det är mycket obehagligt med sådana här överraskningar under pågående process. Vad man undrar är ju om det finns ännu mer som inte lagts fram för rätten, säger Silbersky till TT.

Ungdomarna tältade i närheten av helikopterhangaren under rånnatten och har uppgivit att de såg helikoptern lyfta vid 01-tiden på natten samt att de sett "en skum typ" stryka runt ungefär samtidigt. Åklagarna hävdar att helikoptern stals vid 4.30-tiden.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons