Annons
Nyheter

Snabbare klassificering ska stoppa nätdroger

Nätdroger ska stoppas genom att nya substanser snabbare ska kunna klassificeras som narkotika. Det är ett av regeringens förslag utifrån den utredning som gjorts på området.(TT)
Publicerad 8 mars 2018

Nätdroger ska stoppas genom att nya substanser snabbare ska kunna klassificeras som narkotika. Det är ett av regeringens förslag utifrån den utredning som gjorts på området.

"Vi tillför mer resurser till Folkhälsomyndigheten för arbetet med att bevaka och utreda nya substanser", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Utredningen tillsattes i oktober 2015 efter rapporter om hur vuxna och ungdomar köpt nya typer av droger på internet, till exempel syntetiska varianter som "spice", som i flera fall fått dödliga konsekvenser.

Försäljarna har kunnat ligga steget före lagen genom att ersätta produkter som förbjudits med nya varianter, efter att ha gjort mindre kemiska modifieringar.

Regeringen föreslår att polisen ska få köpa in substanser anonymt i sitt utredningsarbete. De vill också att personer som hanterar förbjudna, hälsofarliga varor med grov oaktsamhet ska kunna dömas till böter eller fängelse.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons